“Als je daar letterlijk slapeloze nachten van krijgt, weet dan dat je drie werkdagen hebt waarin je zonder opgaaf van reden, en ook zonder kosten, het contract kan annuleren.”

Een aantrekkende woningmarkt vraagt om een andere voorbereiding.

Makelaars negeren een mondelinge afpraak

Ook hoort André de la Porte dat mondelinge afspraken over een verkoop plotseling opzij worden geschoven voor een hoger bod. Het zijn verhalen van kopers die vlak voor het tekenen horen dat er toch nog een hoger bod is binnengekomen.

Een integere makelaar zal de verkoper hiervan weerhouden. Maar soms adviseert een makelaar het hogere bod toch te accepteren. Dit gebeurt met name als de opbrengst van het huis een heikel punt is. “Dus in geval van echtscheiding of een huis waar een hele hoge schuld op zit.”

“Soms is het waar en dan kan de verkoper ook zeggen dat hij geen bindende overeenkomst heeft. Maar het is natuurlijk niet netjes, want afspraak is afspraak”, stelt André de la Porte. “Een mondelinge afspraak is, juist omdat er altijd zoveel gedonder over ontstaat, niet meer rechtsgeldig”, benadrukt hij. “Een contract is pas rechtsgeldig als het op papier staat met handtekeningen van de koper en de verkoper.”

“Weet dat je daar als verkoper misschien jarenlang heel slecht van slaapt en dat het gewoon contractbreuk is.”

Hans André de la Porte

In Utrecht, Amsterdam en omliggende gemeenten zoals Amstelveen en Haarlem krijgen woningzoekenden vaak te horen dat ze hun bod op papier moeten uitbrengen. Achteraf is dan lang niet altijd duidelijk waarom het huis naar een ander is gegaan. Gefrustreerde woningzoekers hebben dan weleens de neiging om verhaal te halen en vervolgens een hoger bod te doen.

“Wij weten dat mensen ook vaak buiten de makelaar om gaan”, zegt André de la Porte. Zo werd VEH gebeld door een verkoper in Amsterdam die na het zetten van een handtekening een nieuwe bieder aan de deur kreeg. Die bood 50.000 euro cash boven op de al eerder afgesproken verkoopprijs. De verkoper ging er niet op in, maar kreeg een tegengesteld advies van zijn makelaar. Die raadde aan het hogere bod te overwegen en zei dat het verliezen van een mogelijke rechtszaak voordeliger had kunnen zijn.

“Dat is zeer oneerbaar”, oordeelt André de la Porte. “Weet in ieder geval dat je daar als verkoper misschien jarenlang heel slecht van slaapt en dat het gewoon contractbreuk is. Dan ben jij net zo fout als die makelaar”, meent hij.

Om dit soort nare verrassingen te voorkomen, kun je als koper een mondelinge afspraak zo snel mogelijk in een e-mail laten vastleggen en ondertekend terugsturen. “Dan kan je het binnen een uur geregeld hebben. Stel dat de verkoper dezelfde papieren zou tekenen met die hogere bieder, dan heeft hij twee getekende verkoopcontracten en een juridisch probleem. Nummer één gaat dan vóór en nummer twee kan een behoorlijke schadeclaim indienen.”

Je kunt als koper een klacht indienen

Hoewel je als koper niet kunt bepalen met welke verkoopmakelaar je te maken krijgt, ben je niet volledig machteloos. Je kunt een klacht indienen bij de brancheorganisatie waar het kantoor is aangesloten. Zo heeft de NVM bijvoorbeeld een eigen tuchtcommissie die uitspraken doet en een makelaar kan uitsluiten.

Het ziet er niet naar uit dat de situatie in de oververhitte regio’s snel zal verbeteren. Zo is volgens de NVM in de regio Amsterdam het goedkope aanbod inmiddels al weg, waardoor starters daar “zo goed als buitengesloten” zijn. De organisatie verwacht dat in de regio’s met krapte ook dit jaar nog te weinig betaalbare huizen in de verkoop worden gezet om de vraag bij te benen.

“Er zijn natuurlijk altijd gewilde straten en als daar iets vrij komt, dan vliegt iedereen daar op af. Dan zijn mensen bereid om behoorlijk ver te gaan”, waarschuwt André de la Porte. “Makelaars kunnen je bij een borrel ongetwijfeld ergere verhalen vertellen, maar die krijg je toch niet los.”

Bron: NU.nl